od zdeje » sob 27. dub 2013 19:51:46
Dobrý den,
poslední doplňující příspěvek je velmi zajímavý a podnětný.Donutilo mne to si sednout k internetu a trošku pohledat a počítat.Paní navrhuje jednu řadu parkovacích automatů,mezi dosavadní lampy veřejného osvětlení,pro dvě auta,jeden automat.Tak za předpokladu,že se na tu jednu stranu vejde 20 aut,jedná se o podélné stání,podotýkám předpoklad,je třeba 10 ti automatů.Přesná čísla o počtu parkovacích míst na náměstí mají určitě na úřadě.
Podle cenové nabídky se cena takového automatu pohybuje cca kolem 160 000 kč bez DPH,tj.10x160 000=1 600 000Kč,pouze za přístroje,kde jsou náklady na zabudování,na provoz,pravidelný servis,atd.
Montujeme pro ROPID označovače jízdenek po nádražích a stanicích ČD,a cena se na montáž jednoho přístroje,podle místa kde se kope a v jakém terénu,přívodu napájení a pod, pohybuje mezi 8-10 000 Kč.Pravidelný měsíční servis cca 800 Kč za jeden označovač. Předpokládám,že v tomto případě,by se to moc nelišilo.
Takže naše lenost,nebo spíše pohodlnost,by podle mých odhadů,vyšla úřad minimálně cca na 2 000 000 kč.Aby se nemuselo rozkopávat náměstí,kvůli napájení těchto automatů,dají se použít se solárním napájením,ale to už je jiný finanční stupeň,o pár řádů tisíců vyšší.
A to se jedná pouze o jednu stranu náměstí.No jo,ale co když u těchto automatů nebude volné místo,tak se musí zaparkovat na druhé straně náměstí,a jít k nejbližšímu automatu,a nastane stejná situace jakou paní popisovala,zamknout auto s malým dítětem jít k automatu a zdržet se o dvě,tři minuty.Takže aby tato situace nenastala,automaty by musely být po obou stranách náměstí,a to znamená dalších cca 20 automatů,tam se vejde cca 40 aut, tak naše lenost(pohodlnost)by úřad vyšla ne na 1 600 000 Kč,ale a opět odhad na 5 000 000 Kč.Takže by náměstí lemovaly dvě řady parkovacích automatů.
Navštívil jsem v poslední době pár měst s historickým centrem,nebo pod péčí památkářů,a nikde jsem neviděl toto řešení.Vždy byli dva či čtyři automaty na celé náměstí,(Telč,JIndřichův Hradec,Počátky,Jihlava,Tábor,Sušice) a umístěny tak,aby nerušily pohled na náměstí.Není lepší ty peníze investovat do vybavení dětských hřišť,nebo jiným rozumnějším způsobem?
Je nezpochybnitelné,že maminky s malými dětmi v autě to mají složitější,než ostatní řidiči.
Je to jen můj názor a mohu se mýlit,ale myslím si,že daleko s mým odhadem od skutečných nákladů nebudu.Mojí hlavní myšlenkou,je,zbytečně nevyhazovat peníze nás všech,kvůli naší pohodlnosti,udělat pár kroků.Pořád někam spěcháme.
S pozdravem Z.Jeřábek